Schouder- en bovenarmklachten

Heeft u last van een slijmbeursontsteking, schouderpeesontsteking of een frozen shoulder? Of doet uw bovenarm pijn op bepaalde plekken? Perineurale injectietherapie is een laagdrempelige behandelmethode voor schouder- en bovenarmklachten.

Plan een afspraak
Slijmbeursontsteking

slijmbeursontsteking (bursitis)

Pijnklachten als gevolg van een slijmbeursontsteking (bursitis) rond het schoudergewricht, zijn vaak goed te behandelen met perineurale injectietherapie. Ook bij langer bestaande pijnklachten als gevolg van een 'chronische' slijmbeursontsteking, is het zeer aannemelijk dat het niet de slijmbeurs is die de pijnklachten veroorzaakt, maar de geïrriteerde zenuwtakjes in dit gebied. Het lichaam zal een actieve ontsteking namelijk altijd zelf oplossen binnen ongeveer zes weken. Er is hier dus geen sprake meer van een 'actieve' ontsteking, maar wel van 'chronische' pijnklachten. Perineurale injectietherapie heeft voor deze pijnklachten al regelmatig zeer goede behandeleffecten bereikt. Het doel van perineurale injectietherapie bij pijnklachten als gevolg van een slijmbeursontsteking, is het herstellen van de geïrriteerde zenuwtakjes in het schoudergebied, waardoor de pijnklachten verminderen.

Soms is er nog een geringe mate van vocht waarneembaar op de plek van de slijmbeurs door bijvoorbeeld een echo-apparaat. Dit zegt helaas vrij weinig over de oorzaak, omdat meerdere verschillende weefselstructuren in het lichaam vocht kunnen produceren en in hun omgeving vrij kunnen laten (dit geldt ook voor geïrriteerde zenuwtakjes).

De enige uitzondering wanneer er geen behandeling kan worden uitgevoerd, is als de slijmbeurs rood, warm en gezwollen is en u koorts heeft. In dit geval is er waarschijnlijk sprake van een septische (bacteriële) bursitis. Neem in dit geval contact op met uw huisarts.

Rotator cuff-ontsteking

schouderpeesontsteking

Pezen vormen de verbinding tussen de spieren en de botten en krijgen veel krachten te verduren. Hierdoor wordt bij pijnklachten vaak een irritatie of ontsteking van een pees als oorzaak aangewezen (tendinitis of tendinose). De visie dat de pijnklachten worden veroorzaakt door geïrriteerde zenuwtakjes, is in Nederland nog vrij nieuw. Peesklachten zoals hieronder beschreven, reageren over het algemeen heel erg goed op perineurale injectietherapie. Het doel van perineurale injectietherapie bij pijnklachten rond peesaanhechtingen en peesplaten, is het herstellen van de geïrriteerde zenuwtakjes in deze gebieden, waardoor de pijnklachten verminderen.

  • Supraspinatuspees
  • Rotator cuffpezen
  • Bicepspees
Frozen shoulder

frozen shoulder

Een frozen shoulder geeft langdurige klachten van pijn en stijfheid, waarbij de schouder niet of bijna niet te gebruiken is bij de normale dagelijkse activiteiten. Deze aandoening heeft een grote impact op het dagelijks leven van iemand. Eigenlijk zijn bij een frozen shoulder vrijwel alle zenuwtakken rondom het schoudergewricht geïrriteerd (meestal wordt overigens gezegd dat het schouderkapsel ontstoken is). Het doel van perineurale injectietherapie bij een frozen shoulder, is het herstellen van deze geïrriteerde zenuwtakjes. Hierdoor verminderen de pijnklachten. De behandeleffecten met perineurale injectietherapie zijn veelbelovend. Met een relatief kort behandeltraject (gemiddeld tussen de vijf en tien behandelingen voor deze aandoening), kunnen mensen hun normale dagelijkse activiteiten weer uitvoeren.

AC-gewrichtspijn

sleutelbeenpijn (ac-gewrichtspijn)

Pijnklachten rondom het sleutelbeen of het AC-gewricht zijn vaak het gevolg van een eerder trauma, waarbij er sprake is geweest van een scheur (ruptuur) van gewrichtsbanden (ligamenten) of een ontwrichting (luxatie) van het AC-gewricht of een breuk (fractuur) van het sleutelbeen. Het lichaam gaat zichzelf, soms na immobilisatie met een mitella of operatie, herstellen. Binnen twee tot drie maanden moeten de pijnklachten verdwenen zijn. Als dit niet het geval is, dan is het aan te raden om perineurale injectietherapie te proberen. Vaak zijn de zenuwtakjes in dit gebied dusdanig geïrriteerd of beschadigd geraakt dat het lichaam dit niet meer zelf kan herstellen. Pijnklachten staan dan het verdere herstel en de opbouw in activiteiten in de weg. Kortom, perineurale injectietherapie is een effectieve toevoeging aan het behandeltraject bij aanhoudende pijnklachten rondom het sleutelbeen en het AC-gewricht.

Is dit herkenbaar? Plan dan hier een afspraak.