Knie- en onderbeenklachten

Heeft u last van knieklachten door een eerder meniscusletsel, kniebandletsel, kruisbandletsel of een irritatie van kniepezen door een overbelasting of blessure? Of doet uw onderbeen pijn op bepaalde plekken? Perineurale injectietherapie is een laagdrempelige behandelmethode voor knie- en onderbeenklachten.

Plan een afspraak
Meniscusletsel

Meniscusletsel

Meniscusletsel wordt gekenmerkt door pijnklachten aan de binnenzijde van de knie en slotklachten. Bij slotklachten schiet de knie 'op slot' en kan dan niet meer goed buigen en strekken. Soms is een meniscusoperatie nodig om slotklachten te verhelpen.

Als slotklachten niet aanwezig zijn, maar er wel sprake is van pijnklachten aan de binnenzijde van de knie, is het advies vaak om niet te opereren. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is namelijk gebleken dat de voordelen van een meniscusoperatie niet opwegen tegen de nadelige effecten op lange termijn. In dit geval is perineurale injectietherapie een goede keus voor het behandelen van aanhoudende pijnklachten. Als de pijnklachten zijn ontstaan na bijvoorbeeld een verkeerde beweging, dan herstelt het lichaam de beschadigde weefsels binnen twee tot drie maanden. Bij aanhoudende pijnklachten rondom de knie, blijven de kleine zenuwtakjes in dit gebied echter wel geïrriteerd. Perineurale injectietherapie herstelt deze geïrriteerde zenuwtakjes, waardoor de pijnklachten verminderen.

Ook aanhoudende pijn na een meniscusoperatie, is een reden om uw knie te laten behandelen met perineurale injectietherapie. Het herstelproces zal dan niet meer worden belemmerd door de aanhoudende pijnklachten. Dit geeft een beter herstelproces, want bewegen (zonder pijn) maakt het littekenweefsel en de verzwakte spieren rondom de knie sterker.

Kruisbandletsel

kruis- en kniebandletsel

Schade aan de kruisbanden (lig. cruciatum anterius en posterius) of de kniebanden (lig. collaterale mediale en laterale) kunnen zorgen voor pijnklachten, zoals aan de achterzijde van de knie. Soms wordt letsel aan de kruisbanden of de kniebanden geopereerd, maar vaak zal worden gekozen voor een conservatieve behandeling (zonder een operatie). Bij aanhoudende pijnklachten na een kruis- of kniebandletsel  kan perineurale injectietherapie ondersteuning bieden in het behandeltraject met en zonder operatie. In beide gevallen kunnen (aanhoudende) pijnklachten het herstel in de weg staan, waardoor het wenselijk is om deze pijnklachten te behandelen en te verminderen. Neem contact op om te kijken wat perineurale injectietherapie voor uw pijnklachten als gevolg van kruis- of kniebandletsel kan betekenen. In overleg met u kan perineurale injectieherapie dan worden toegevoegd aan het revalidatietraject.

Kniebandletsel

artrose in de knie

Bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit: het wordt dunner, zachter en brokkeliger. Als gevolg van de achteruitgang van het gewrichtskraakbeen ontstaan er ook veranderingen aan het bot onder het gewrichtskraakbeen: er ontstaan zichtbare en voelbare knobbels aan de rand van het gewricht.

Pijnklachten staan echter los van deze kwalitatieve achteruitgang van het gewrichtskraakbeen. Dat is in de wetenschap al vaak bewezen. De mate van artrose hangt niet samen met de mate van pijn. Iemand kan veel pijnklachten ervaren en weinig tot geen artrose in een gewricht hebben en andersom.

Pijnklachten hangen namelijk samen met mate van irritatie van de zenuwtakjes in dit gebied. Die kunnen steeds geïrriteerd raken door het artrotische proces, maar meestal staan de geïrriteerde zenuwtakjes dus los van de mate van artrose. Hierdoor verminderen de pijnklachten vaak aanzienlijk door de behandeling met perineureale injectietherapie bij iemand met (lichte tot matige) artrose. Lees hier meer over perineurale injectietherapie en artrose.

Kniepeesklachten

peesklachten (jumpers knee, runners knee en osgood schlatter)

Pezen vormen de verbinding tussen de spieren en de botten en krijgen veel krachten te verduren. Hierdoor wordt bij pijnklachten vaak een irritatie of ontsteking van een pees als oorzaak aangewezen (tendinitis of tendinose). De visie dat de pijnklachten worden veroorzaakt door geïrriteerde zenuwtakjes, is in Nederland nog vrij nieuw. Peesklachten zoals hieronder beschreven, reageren over het algemeen heel erg goed op perineurale injectietherapie. Het doel van perineurale injectietherapie bij pijnklachten rond peesaanhechtingen en peesplaten, is het herstellen van de geïrriteerde zenuwtakjes in deze gebieden, waardoor de pijnklachten verminderen.

  • Patellapees (jumper's knee en Osgood Schlatter)
  • Tractus iliotibialis peesplaat (runner's knee)
  • Quadricepspees (patellofemoraal pijnsyndroom)
Springschenen

springschenen (shin splint)

Shin splint is een verzamelterm voor verschillende scheenbeenirritaties. Het wordt vaak gezien als een ontsteking van het botvlies bij het scheenbeen. Andere benamingen voor shin splints zijn: springschenen, beenvlies ontsteking of mediaal tibiaal stress syndroom. In al deze gevallen bevinden de pijnklachten zich langs het scheenbeen. Ook bij springschenen worden de pijnklachten meestal veroorzaakt door geïrriteerde zenuwtakjes. Het is daarom ook aan te raden om perineurale injectietherapie te proberen voor uw scheenbeenklachten. Het doel van perineurale injectietherapie bij pijnklachten rond het scheenbeen, is het herstellen van de geïrriteerde zenuwtakjes in dit gebied, waardoor de pijnklachten verminderen.

Is dit herkenbaar? Plan dan hier een afspraak.