Perineurale injectietherapie

De essentie van perineurale injectietherapie (P.I.T.) is de behandeling van uw pijnklachten door middel van micro-injecties met de lichaamseigen stof glucose die geïrriteerde zenuwtakjes net onder de huid en boven de spieren (ook wel bekend als ‘triggerpoints’) weer herstelt. Dit is een effectieve behandelmethode voor zowel eenvoudige kortdurende ‘overbelastingspijn’, als complexe langdurige of chronische pijn. Perineurale injectietherapie wordt wereldwijd door meer dan 3000 artsen en therapeuten toegepast.

Plan een afspraak
De Pijn Fysio - Perineurale injectietherapie

snel resultaat

Het resultaat is direct na de behandeling voelbaar. De verbetering van de pijnklachten is gemiddeld na drie dagen het grootst. Daarna nemen de pijnklachten weer wat toe. Dit betekent dat behandeling herhaald dient te worden. De stof glucose, die gebruikt wordt voor de behandeling, is namelijk geen medicijn (met een werkingsduur of constante werking), maar een lichaamseigen stof. De glucose wordt opgenomen door het lichaam en wordt gebruikt voor het herstel van geïrriteerde zenuwtakjes.

De Pijn Fysio - Perineurale injectietherapie

aantal behandelingen

Het aantal benodigde behandelingen varieert afhankelijk van de duur, intensiteit en complexiteit van uw klachten. Gemiddeld zijn er vijf tot zes behandelingen nodig bij langdurige pijnklachten. Kortdurende pijnklachten kunnen vaak al in één of twee behandeling een pijnvrij resultaat geven. In principe geldt het volgende: hoe vaker de behandeling herhaald wordt, hoe langer de pijnklachten wegblijven. Het doel is dat het lichaam, na een aantal behandelingen, zelf de pijnklachten weer kan verhelpen. Dit is hoe het lichaam hoort te werken.

De Pijn Fysio - Perineurale injectietherapie

zonder bijwerkingen

Perineurale injectietherapie richt zich op de kleine zenuwtakjes net onder de huid. Deze kleine zenuwtakjes kunnen gemakkelijk verkleefd raken tussen verschillende bindweefsellagen, waardoor de toevoer van voedingstoffen (glucose) en zuurstof wordt afgekneld. Als reactie hierop raken de zenuwtakjes geïrriteerd en zullen ze pijnprikkels gaan versturen naar de hersenen. Door het injecteren van een kleine hoeveelheid glucose op de plek van deze geïrriteerde zenuwtakjes, kunnen ze weer herstellen. De hoeveelheid glucose per behandeling staat ongeveer gelijk aan een suikerklontje. De manier van injecteren wordt ook gebruikt door diabetici die zichzelf prikken. Een absoluut veilige behandelmethode.

De Pijn Fysio - Perineurale injectietherapie

wetenschap

Afgelopen decennia zijn over de hele wereld al verschillende onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van perineurale injectietherapie. De resultaten zijn veelbelovend, maar hoe meer onderzoek hoe beter. Er is namelijk ook nog heel veel wat we niet weten in de geneeskunde. Dit geldt ook voor het fenomeen 'pijn'. Hierdoor bestaan er veel verschillende verklaringen en denkwijzen over pijn. En dat maakt het voor niemand makkelijker en zorgt voor veel verwarring bij patiënten.

De Pijn Fysio - Perineurale injectietherapie

Zenuwen

Tijdens mijn opleiding tot fysiotherapeut werd de focus gelegd op spieren en gewrichten. Zij vormen immers het grootste deel van ons bewegingsapparaat. Pijn zou dus ontstaan door een dysfunctie in een spier of een gewricht. Klinkt logisch? Maar met deze visie kan helaas een groot deel van de pijnklachten niet verklaard worden. Gevoel, zoals warmte, kou, druk en pijn, bevindt zich in de kleine zenuwtakjes net onder de huid. Hier ontstaat de lokale pijnprikkel en dit is dan ook de plek waar de behandeling zich op richt.

De Pijn Fysio - Perineurale injectietherapie

chronische pijn

De behandeling voor chronische pijn bestaat momenteel voornamelijk uit 'het leren omgaan met de pijn'. Langdurige pijn wordt verklaard door de aanwezigheid van psychologische factoren bij een patiënt, omdat er geen andere oorzaak voor de pijn is gevonden. Maar er is vaak wél een oorzaak, namelijk: kleine, geïrriteerde zenuwtakjes die lokale pijnprikkels versturen naar de hersenen. Deze geïrriteerde zenuwtakjes kunnen helaas niet worden aangetoond met medisch onderzoek, zoals een röntgen of een MRI-scan. Vandaar dat deze oorzaak dus niet wordt gevonden. Perineurale injectietherapie zou een perfecte toevoeging zijn in de behandeling van mensen met chronisch pijn.